WWE pankrátor szervezet története

WWE pankrátor szervezet története

A WWE néven működő World Wrestling Entertainment egy amerikai professzionális pankrátor-promóció. A globális integrált média- és szórakoztatóipari vállalat más területekre is kiterjedt, beleértve a filmet, az amerikai futballt és számos egyéb üzleti vállalkozást. A vállalat emellett részt vesz szellemi tulajdonának licencelésében a vállalatok számára videojátékok és akciófigurák gyártására.

A promóciót 1953-ban alapították Capitol Wrestling Corporation (CWC) néven, mint a National Wrestling Alliance (NWA) északkeleti területe. Egy vitát követően a CWC kilépett az NWA-ból, és 1963 áprilisában a WWWF-vé vált. Miután 1973-ban újra csatlakozott az NWA-hoz, a WWWF-et 1979-ben Birkózó Világszövetségre (WWF) nevezték át, mielőtt az előléptetés végleg elhagyta az NWA-t. 1983-ban. A társaság többségi tulajdonosa az ügyvezető elnök, a harmadik generációs birkózás promótere, Vince McMahon, aki megtartja a társaság kiemelkedő részvényeinek 38,6%-át és a szavazati jogok 81,1%-át. A jelenlegi entitás, amelynek eredeti neve Titan Sports, Inc.1980. február 21-én jegyezték be a Massachusetts állambeli South Yarmouthban, de 1987-ben újra bejegyezték a Delaware General Corporation Law hatálya alá. 1982-ben felvásárolta a Capitol Wrestling Corporation Ltd.-t, a WWF holdingtársaságát. A Titan a World Wrestling Federation Entertainment nevet kapta., Inc. 1999-ben, majd a World Wrestling Entertainment, Inc. 2002-ben. 2011 óta a vállalat kizárólag WWE kezdőbetűkkel bélyegzi magát, bár a hivatalos név 2002 óta nem változott.

A WWE a legnagyobb pankrátor szervezet

A WWE a világ legnagyobb pankrátor-promóciója, amelynek fő névsorát két elsődleges túracsoportra, a Raw-ra és a SmackDown-ra osztották, valamint a floridai orlandói székhelyű NXT-t. Összességében a WWE világszerte több mint egymilliárd otthonban érhető el, 30 nyelven. A vállalat globális központja Stamfordban, Connecticutban található, irodái pedig New Yorkban, Los Angelesben, Mexikóvárosban, Mumbaiban, Sanghajban, Szingapúrban, Dubaiban és Münchenben működnek.

Más professzionális birkózási promóciókhoz hasonlóan a WWE-műsorok sem legitim versenyek, hanem szórakoztató alapú előadás-színházak, amelyek történetvezérelt, forgatókönyvekkel és részben koreografált meccsekkel szerepelnek. Azonban a mérkőzések gyakran tartalmaznak olyan mozdulatokat, amelyek a nem megfelelő végrehajtás esetén sérülést, akár halált is veszélyeztethetnek. A profi birkózás előre meghatározott szempontját a WWE tulajdonosa, Vince McMahon 1989-ben nyilvánosan elismerte, hogy elkerülje az atlétikai jutalékokból származó adókat. A WWE termékét sportszórakoztatásként védi, elismerve a birkózás gyökereit a versenysportban és a drámai színházban. A WWE szövetség legnagyobb pankrátorai jelenleg: Dwayne Johnson és John Cena.

2023-ban a WWE elkezdte feltárni a vállalat potenciális eladását egy McMahont érintő alkalmazotti kötelességszegési botrány közepette, amely arra késztette, hogy lemondjon elnök-vezérigazgatói posztjáról, bár visszatért ügyvezető elnökként. 2023 áprilisában a WWE megállapodást kötött az Endeavour Group Holdingsszal, amelynek értelmében egyesül a Zuffával, a vegyes harcművészeteket népszerűsítő Ultimate Fighting Championship (UFC) anyavállalatával, és megalakítja a TKO Group Holdings-t, egy új, többségi részvénytársaságot. az Endeavour tulajdonában van, McMahon az új entitás ügyvezető elnöke, Nick Khan pedig az elnök. Az egyesülés várhatóan 2023 második felében fejeződik be.

Related Posts