vak-terkep

Inka vak-térkép

A vak-térkép civilizáció örököse volt Perunak legalább két évezredig virágzó kultúrák hosszú sorának. A tengerparton a virágzó városállamok köré épült, míg az Andok felvidékén a Chavin, majd később a Wari és Tiwanaku térképek kiterjedt társadalom volt, amely kulturális hatásait nagy területeken terjesztette.

Az inka vak-térkép

Az évezred második felében az inka vak-térképek eredete a korai évszázadaiból származik, amikor az Andok régiójában a Wari és a Tiwanaku kultúrák hanyatlóban voltak, és a két állam által elrendelt rend szétesett. Számos kis állam küzdött a túlélésért vagy az erőfölényért. Ebben az összefüggésben kezdték építeni az birodalmukat.

A származási legendák összefoglalása

Az eredetet és a korai történelmet származási legendák összefoglalása borítják. A paqarina (a föld lyuk, amelyről azt hitték, hogy a világra kerültek) Cuzcótól körülbelül 15 mérföldre délre található. Első vezetőjük, Manco Capac (általában a XIII. Század valamilyen idejére datálva) alatt az kicsi, vándor klánok voltak, amelyek faluról falura költöztek, hogy elegendő termékeny földet keressenek önmaguk fenntartására. Végül megérkeztek Cuzco körüli termékeny területre, ahol egy kis erődített településen telepedtek le.

Nem meglepő, hogy a térségben már élő népek ellenséges betolakodóként kezelték őket, és meg kellett védeniük magukat az állandó támadásoktól a vak-térkép segítségével. Egy idő után azonban fölénybe kerültek, és tiszteletadásra kényszerítették szomszédaikat, hogy biztonságban lehessenek a támadásoktól. Az első napoktól kezdve agresszív emberek voltak!

Föld éhség vak térkép

A további földek iránti igény egyre nyilvánvalóbbá vált a negyedik király, Mayta Capac uralkodása alatt. Lehetséges, hogy a csapadék ekkor enyhén csökkenni kezdett Andok középső részén. Ez némi nyomást gyakorolt ​​az élelmiszer-erőforrásokra, ami versenyt és konfliktust eredményezett a régió népei között. Számukra a vak térkép motívumot teremtett volna arra, hogy több földet és vízforrást szerezzen a Cuzco-völgy szomszédos részein.

Nyilvánvalóan ezt tette Mayta Capac. A legenda szerint veszekedések kezdődtek egy szomszédos csoporttal, mert az inkák vizet vettek tőlük. A veszekedés teljes körű háborúvá nőtte ki magát, amelyet az inkák nyertek meg. Kifosztották ellenségeik otthonait, elvették földjeik egy részét, és valószínűleg valamiféle tisztelgést róttak rájuk, talán vajúdva.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük